نگذارید نوزادتان عقب مانده شود
کمکاری مادرزادی تیرویید
قدم نورسیده مبارک! نوزادتان بعد از 9 ماه دعا و مراقبت به دنیا آمده است. چه آزمایشی برایش انجام دادهاید؟ آیا میدانید در کشورهای توسعهیافته، برای تشخیص حدود 23 بیماری، در همان دوران نوزادی، آزمایشهای بیماریابی یا غربالگری انجام میدهند؟
یکی از مهمترین بیماریهایی که ممکن است عامل عقبماندگی شود، کمکاری غده تیرویید است که برای نوزادان انجام میگیرد و با تشخیص زودهنگام و درمان این بیماری میتوان از بروز عوارض خطرناک آن جلوگیری کرد.
در این باره دکتر اکبر کوشانفر، متخصص کودکان توضیح می دهند:
کمکاری مادرزادی تیرویید شایعترین علت قابل پیشگیری عقبماندگی ذهنی نوزادان است. در زمانی که عقبماندگی ظاهر میشود، درمان بیفایده است، اما در موقع تولد به راحتی با یک آزمایش ساده از روز سوم تا پنجم بعد از تولد قابل شناسایی است و با درمان سریع میتوان از بروز این معضل پیشگیری نمود و هر گونه تاخیر در درمان آن، از ضریب هوشی و سلامتی نوزادان خواهد کاست.
علت بیماری چیست؟
هرگاه به دلیلی غده تیرویید نوزاد قادر به تولید هورمون تیرویید (تیروکسین) به اندازه کافی نباشد یا هورمون تیرویید در بدن به درستی فعالیت نکند، کمکاری تیرویید اتفاق میافتد. هورمون تیرویید یکی از هورمونهای مهم در رشد و تکامل نوزاد است و کمبود این هورمون عوارضی مانند عقبماندگی ذهنی، کوتاهی قد ، ناشنوایی ، اختلال گفتار و بعضی از بیماریهای مغزی و عصبی را به دنبال دارد.
با انجام یک آزمایش ساده در فاصله روزهای 3 تا 5 بعد از تولد میتوان به وجود کمکاری مادرزادی تیرویید پی برد.
این آزمایش با گرفتن چند قطره خون از پاشنه پای نوزاد انجام میشود. این نمونهگیری ساده، بیخطر و به حدی کم درد است که گاه حتی نوزاد از خواب بیدار نمیشود.
نتیجه این آزمایش 48 ساعت بعد مشخص شده و در صورت وجود کمکاری مادرزادی تیرویید در نوزاد، بلافاصله اقدامات درمانی شروع میشود. لذا خواهشمند است روز سوم بعد از تولد فرزندتان، به نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی محل زندگی خود مراجعه نمایید.